Unkarin vihreä pilvenpiirtäjä Mol Campus, Budapest (HU)
Budapestissa on valmistunut malliprojekti. MOL Campus ei ole vain Unkarin korkein toimistorakennus, vaan myös kestävän kehityksen esikuva. Tästä syystä rakennukselle on myönnetty BREEAM Excellent -luokitus.
MOL Campus Budapestissä on huomiota herättävä uudisrakennus. BudaPartin uudessa asuin- ja liikekorttelissa sijaitseva 28-kerroksinen lasinen pilvenpiirtäjä on 143 metrillään Unkarin korkein toimistorakennus.
Unkarilaisen öljy- ja maakaasuyhtiö MOL Groupin uusi pääkonttori ei kokonsa vuoksi herättänyt pelkkää innostusta. Tulevaisuuden toimistorakennus sai kuitenkin tunnustusta kestävyysstrategiallaan. Rakennuttajat tavoittelivat maailmanlaajuisesti tunnettuja BREEAM Excellent- ja LEED Platinum -kestävyyssertifikaatteja. Ensin mainitun he ovat jo saavuttaneet.
Lämmitys uusiutuvalla energialla
Tunnustuksen myöntämisen keskeisenä kriteerinä oli kokonaan uusiutuvalla energialla toimiva lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmä. Jopa 120 metrin syvyyteen asennetut yli 300 maalämpöanturia kattavat kolmanneksen lämmitys- ja jäähdytystarpeesta. Kulutushuippujen aikana lämmitysjärjestelmää voidaan täydentää kaukolämmöllä. Integroitu kiinteistönhallintajärjestelmä sekä katolla 900 neliömetrin alueelle levittäytyvät aurinkokeräimet edistävät myös tehokasta energiataloutta.
Myös vesi on arvokas hyödyke tässä rakennuksessa. Harmaa- ja sadevesi puhdistetaan, varastoidaan ja käytetään uudelleen WC-huuhteluun ja viheralueiden kasteluun. Koko rakennus on varustettu Geberit Pluvia -kattovedenpoistojärjestelmällä ja sen hätäylivuotosarjalla.
Korkeiden laatuvaatimusten täyttämiseksi Geberit-tuotteisiin luotettiin myös saniteettijärjestelmien osalta. Rakennukseen asennettiin muun muassa yli 400 Acanto-WC-istuinta, useita tuhansia metrejä putkistojärjestelmiä sekä lukuisia asennuselementtejä ja huuhtelusäiliöitä, joissa on vettä säästävä kaksoishuuhtelu.
Vihreä ympäristö
Brittiläinen arkkitehtitoimisto Foster + Partners suunnitteli vihreän pilvenpiirtäjän yhdessä unkarilaisen Finta Studion kanssa. ”Suunnittelu ja rakentaminen kestivät yli viisi vuotta”, sanoo Körös Consult -yhtiön rakennustekniikkainsinööri Tibor Gáspár. Vuoden 2022 loppuun mennessä malliprojekti oli valmis.
Noin 86 000 neliömetrille, kahdentoista jalkapallokentän kokoiselle alueelle, syntyi 2 500 työpaikkaa, useita ravintoloita, kokoustiloja ja kuntosali. Toimistotiloja yhdistävät rehevät puutarhat lähentävät työelämää luontoon. Kruununa on yleisölle avoin kattopuutarha, jonka näkymät ovat yhtä henkeäsalpaavat kuin itse rakennuskin.
Faktat
Geberit-yhtiön tietotaito
Uutiskirjeen tilaaminen arkkitehdeille ja arkkitehtuurista kiinnostuneille
Geberit-tuotteita ja -ratkaisuja käytetään kaikkialla maailmassa kaikenlaisissa rakennuksissa. Tältä sivulta löydät valikoiman mielenkiintoisimpia kohteita.
Geberit eView -uutiskirje käsittelee säännöllisesti ajankohtaisia rakennusteollisuuden aiheita. Näyttävien esimerkkikohteiden lisäksi eView tarjoaa arkkitehtien, rakennusasiantuntijoiden ja suunnittelijoiden haastatteluja sekä taustatietoja.