Pluvia pelastaa jalkapallo-ottelut Stadionit ympäri maailmaa
Pluvia-kattovedenpoistojärjestelmä on asennettu lukuisille jalkapallostadioneille. Tämä on järkevää monestakin syystä.
Kun sataa kaatamalla, jalkapallo ei ole hauskaa – ainakaan silloin, kun seisot kentällä. Monilla jalkapallostadioneilla on kuitenkin katettu katsomo, ja moniin niistä on asennettu Geberit Pluvia -kattovedenpoistojärjestelmä. Tämän tuloksena yleisö saa juhlia kuivassa.
Järjestelmä imee veden katolta kattokaivojen kautta alipaineella. Putket täyttyvät nopeasti kokonaan vedellä. Syntyy suljettu, nopeasti virtaava vesipylväs. Imuteho tuottaa suuren viemäröintikapasiteetin, joten katolle tarvitaan suhteellisen vähän kaivoja. Alipainetehon ansiosta vesi voi kulkea vaakasuoraan pitkiäkin matkoja pystykokoojiin.
Edut arkkitehtuurille ja rakenteelle
Geberitin tuotepäällikön Andreas Mosebachin mukaan järjestelmä tarjoaa suuria etuja stadionien rakenteelle. Katto kattaa harvoin koko stadionin. Kenttä jää avoimeksi, ja vain ulkopuolella on seinät. Pystykokoojat voidaan asentaa vain katettujen seinien alueelle, joten pitkät vaakaputket ovat väistämättömiä. ”Siksi Pluvia on ihanteellinen ratkaisu stadionien rakenteelle.”
“Kattokaivojen litratilavuus on suuri, mikä auttaa kun stadionin kattopinta-ala on laaja”, Andreas Moseback sanoo. ”Pluvia-viemärijärjestelmä on tehokas pienellä materiaalimäärällä, niinpä stadionin koko katto voidaan tyhjentää vain muutamalla pystykokoojalla”, tuotepäälliikkö kertoo. Tämä tarkoittaa, että järjestelmä vaatii vain vähän tilaa ja tarjoaa suuren arkkitehtonisen vapauden, joka on tärkeä tekijä stadionia rakennettaessa. ”Stadionit ovat yleensä arkkitehtuuriltaan näyttäviä.”
Pluvia on käytössä jalkapallostadioneilla ympäri maailmaa. Tässä muutama esimerkki.
Allianz Arena, München, Saksa
Baselilaisen arkkitehtitoimiston Herzog & de Meuronin suunnittelemaa ja vuonna 2006 avattua Allianz Arenaa Münchenissä pidetään yhtenä nykyaikaisen stadionrakentamisen ikonina. Kattopinnaksi kääntyvää ulkokuorta koristaa lähes 2 800 vinoneliön muotoista ilmatyynyä. Kattokuormat siirretään ulospäin 48 teräspalkista teräsbetonirakenteen tukiin. Kattoholviin on asennettu Geberit Pluvia -kattovedenpoistojärjestelmä. Sen liittämiseen pystykokoojiin käytettiin taipuisia liitäntäputkia. (Kuva: Pixabay)
Baku Olimpiyat Stadyumu, Baku, Azerbaidžan
Bakun kansallisstadionille mahtuu hieman yli 69 000 katsojaa. Se on sekä jalkapallostadion että yleisurheiluareena. Julkisivuun kiinnitettyjen paneelien värit loistavat kirkkaina tuoden hieman mieleen Münchenin Allianz Arenan. Teräskaton laskelmissa oli erityisesti huomioitava tilapäiset kuormat, kuten tuuli, mutta myös taipumat ja rasitukset. Stadionin kattopinnalla Geberit Pluvia takaa täydellisen vedenpoiston. (Kuva: Andrey Khrobostov / Alamy Stock Photo)
Vodafone Arena, Istanbul, Turkki
Beşiktaş-jalkapalloseuran uuteen kotiin mahtuu 42 000 katsojaa. Stadion sijaitsee Bosporinsalmen Euroopan puoleisella rannalla, ja sieltä on näkymä Üsküdarin alueelle. Muistomerkkien suojelun ansiosta osa vanhasta stadionista on säilytetty eteläisellä julkisivulla ja läntisessä pääsisäänkäynnissä. Arkkitehti onnistui yhdistämään vanhat osat ja nykyaikaiset periaatteet. Stadionin katto koostuu silikonilla päällystetystä lasikuitukalvosta. Pluvia tyhjentää sadeveden suhteellisen tasaiselta katolta. (Kuva: DB Architecture & Consulting)
Varsovan kansallisstadion, Puola
Varsovan kansallisstadion rakennettiin vuoden 2012 Euroopan mestaruuskilpailuja varten. Sen perustana toimi olemassa oleva mutta jo heikkokuntoinen Dziesięciolecia-stadion, jota ei oltu käytetty urheilutarkoituksiin vuoden 1988 jälkeen. Stadionin rakenne jaettiin järjestelmällisesti kahteen osaan. Pääkatsomo koostuu esivalmistetuista betoniosista. Sen yläpuolella on teräsvaijeriverkkokatto, jossa on tekstiilikalvo. Sisäkatto koostuu liikkuvasta purjekalvosta, joka taittuu kentän päälle. Geberit Pluvia -järjestelmä varmistaa turvallisen kattovedenpoiston. (Kuva: Pixabay)
Cape Town Stadium, Kapkaupunki, Etelä-Afrikka
Alun perin 64 000 -paikkainen Etelä-Afrikan MM-kisojen stadion Kapkaupungissa sijaitsee lähellä Atlantin rannikkoa, mutta myös lähellä Kapkaupungin keskustaa. Stadionin erityispiirre on sen kaareva laminaattilasikatto. Katon keskiosa on valmistettu kirkkaasta lasista, ja emaloitu ulompi rengas vähentää lämpöä ja valon voimakkuutta. Vesi poistetaan katolta Geberit Pluvia -järjestelmällä. (Kuva: Pixabay)